Одржана годишња Скупштина Друштва књижевника и књижевних преводилаца Ниша

Одржана Скупштина Друштва књижевника и књижевних преводилаца Ниша, у уторак 13. фебруара 2024. године, у Нишком културном центру. По дневном реду годишње редовне Скупштине, поред извештаја о досадашњим активностима, усвојен је план рада за 2024. годину и озваничен Књижевни фестивал ПРОВЕТРАВАЊЕ ПЕСМЕ, који ће бити одржан у Народном позоришту у Нишу, од  21. до 23. марта, поводом Светског дана поезије и 90. годишњице од рођења Бранка Миљковића.

Скупштина Друштва је у сазив примили петоро књижевних стваралаца. Азбучним редоследом, нови чланови Друштва књижевника и књижевних преводилаца:

Јована Бајагић, ауторка збирке прича Деца за приче, а песник Звонко Карановић каже за њену дебитантску књигу поезије Муве, објављену прошле године у издању Друштва у Бибилиотеци СИГМА, да је то најважнија књига нишке песникиње од почетка 21. века. Дејан Милутиновић, редовни професор на Филозофском факултету у Нишу, за ужу научну област српска и компаративна књижевност, који је до сада објавио више књига и научних радова. Јован Младеновић, песник, приређивач, публициста и музејски саветник, који је и аутор сталне књижевно-меморијалне поставке Бранко Миљковић и Стеван Сремац у Нишу и других. Марија Ранђеловић, доктор комуниколошких наука, за научну област унапређења медијске писмености студената наставничких факултета у Србији у XXI веку. Већница за образовање Града Ниша, ауторка више књига, превођена на више језика и добитница бројних домаћих и иностраних награда и признања. Биљана Станојевић, песникиња, ауторка превођених књига поезије и прозе. Добитница награде Војислав Илић Млађи за дечју поезију.


Нови чланови Друштва књижевника и књижевних преводилаца Ниша

Скупштина Друштва усвојила је предлог Председништа да нови чланови буду представљени програмом КЊИЖЕВНО-ЈА, који ће бити уприличен, по први пут у Нишу, у четвртак 29. фебруара 2024. године. Ускоро опширније.

Подсећамо, Друштво књижевника и књижевних преводилаца Ниша, као темељна организација нишког књижевног сталежа, баштини традицију друштва које је 1952. године основано у Нишу. У данима јубилеја 70. годишњице од оснивања тадашњег друштва «Нестор Жучни» присећајући се свог првог назива, данашње оснива истоимену књижару, да отргне забораву стваралаштво Проке Јовкића, првог српско-америчког песника, који почива на нишком Старом гробљу.

Поред књига Друштва књижевника и књижевних преводилаца Ниша у књижари «Нестор Жучни» потражите и књиге чланова и сарадника.

Друштво књижевника Ниша у Мостару © Гледишта
InMemoriam: Драгана Машовић (18. фебруар 1955 – 29. новембар 2023)

А овогодишња Скупштина почела је чиме завршавамо саопштење – минутом ћутања за Драгану Машовић, чијом причом О једном песничком скоку је званично обновљен рад Гледишта, књижевног часописа за културу, уметност и друштвена питања, који је од 1953. до 1964. године Друштво штампало у Нишу, где је професорка, тачно на 70. годишњицу од изласка првог броја, 1. октобра 2023. године, на новом порталу ГЛЕДИШТА, објавила свој последњи рукопис за живота. Вечна јој слава.ПОГЛЕДАЈТЕ ЈОШ


фото: Душан Митић Цар


Угледни књижевни ствараоци