Светски дан књиге и ауторских права – 23. април

Поводом Светског дана књиге и ауторских права, Нишки културни центар и Друштво књижевника и књижевних преводилаца Ниша дарују већи број књига фонду библиотеке међународне Књижевне колоније Сићево, која је основана пре две године иницијативом чланова Друштва књижевника.

Све књиге из фонда библиотеке Књижевне колоније Сићево доступне су свим уметницима – учесницима уметничких колонија које се током читаве године одржавају у Сићеву.

Светски дан књиге и ауторских права, установљен на Генералној конференцији Унеска у Паризу 1995. године, обележава се 23. априла широм света. Ово је симболичан датум у светској књижевности јер је тада овај свет напустило неколико истакнутих писаца – Вилијам Шекспир, Мигел де Сервантес и Инка Гарсиласо де ла Вега.

Заговарајући читање књиге и поштовање ауторских права, УНЕСКО се залаже за креативност, разноликост и једнак приступ знању свуда – од мреже креативних градова књижевности до промовисања писмености и мобилног учења, као и унапређења отвореног приступа научним знањима и образовним ресурсима у свим деловима света.

Књижевна колонија Сићево одржаће се традиционално и ове године половином септембра у живописним пределима Сићевачке клисуре, а још један књижевник понеће из Ниша Награду „Рамонда сербика”, за свеукупно вишегодишње стваралаштво домаћег писца, који је оставио посебан печат у историји савремене српске књижевности. Подсећамо, прошлогодишњи лауреат био је књижевник Зоран Живковић, а ове године Награда ће бити додељена по 29. пут.


Међународна 32. Књижевна колонија Сићево

Угледни књижевни ствараоци