Отворен Конкурс за Награду “Славиша Николин Живковић”


Друштво књижевника и књижевних преводилаца Ниша расписује конкурс за књижевну награду „Славиша Николин Живковић“ за необјављено песничко, прозно или драмско дело написано на српском језику.


Славиша Николин Живковић (1953-1990)


Славиша Николин Живковић, звани Шака, био је рокер по вокацији, песник по опредељењу, вагабунд и клошар, светски путник без овереног пасоша, раноранилац-риболовац, зен-учитељ, радник у трећој смени, савременик Харолда Фостера, пријатељ Рајнера Фасбиндера, Де Садов лични критичар, човек који је уживо гледао Бен Белу и Јосипа Броза у блиндираној лимузини, џин у затуреном циркусу, спаринг партнер Мајка Тајсона, мајстор за полупроводнике, битник, велики стваралац и визионар.


Конкурс књижевне награде „Славиша Николин Живковић“ расписује се 3. априла на дан његовог рођења и отворен је 30 дана, закључно до поноћи 3. маја 2019. године. Заинтересовани ствараоци могу конкурисати слањем необјављене књиге у електронској форми на адресу Друштва:

konkurs@drustvoknjizevnika.com


Након претходно објављеног ужег избора учесника на конкурсу, име добитника награде објављује се 8. септембра на Дан Друштва књижевника и књижевних преводилаца Ниша. Свечано уручење награде се накнадно заказује. Награда се састоји од повеље и објављене књиге добитника, а додељује се под покровитељством Града Ниша.


Осим скретања пажње на аутора и његово дело, које ће стручни жири оценити као уметнички највредније, ова књижевна награда настоји да сачува успомену на писца чије име носи и његову заоставштину, која представља изузетан допринос нишкој и српској књижевности.


Угледни књижевни ствараоци