Конкурс за градску књижевну награду „Славиша Николин Живковић“

Друштво књижевника и књижевних преводилаца Ниша и Град Ниш у сарадњи са Нишким културним центром расписују Конкурс за градску књижевну награду „Славиша Николин Живковић“ за најбољи књижевни рукопис написан на српском језику.


Славиша Николин Живковић (1953-1990)

Конкурс градске књижевне награде „Славиша Николин Живковић“ отворен је од 30. октобра закључно до поноћи 30. новембра 2022. године. Књижевни ствараоци из Србије и иностранства могу да конкуришу слањем необјављеног књижевног рукописа књиге прозе, поезије или драме у електронској форми путем адресе Друштва:  

konkurs@drustvoknjizevnika.com

Документ са књижевним рукописом написаним ћириличним или латиничним писмом, уз обавезне дијакритике, слати искључиво у ворд формату. Пожељно је да исти документ садржи и контакт податаке, биографију са фотографијом и библиографским подацима.

Ова књижевна награда чува успомену на писца чије име носи и његову заоставштину, а од 2019. године одлуком Скупштине Града Ниша постаје званична градска књижевна награда. Састоји се од повеље и објављене књиге лауреата.Након претходно објављеног ужег избора рукописа, име добитника награде биће објављено 3. априла 2023. године на датум кад је рођен Славиша Николин Живковић.

Поједини делови из приспелих, а ненаграђених рукописа, предлогом жирија и уз пристанак ствараоца, могу бити објављени у књижевној периодици.

Досадашњи лауреати ове књижевне награде су Зоран Пешић Сигма, Стана Динић Скочајић, Милош Гроздановић, Драган Ј. Ристић и Вукосав Делибашић за рукопис „Повратак из пакла“, нови роман који ће Друштво књижевника представити до краја године на свечаности у Нишу, приликом доделе Награде Славиша Николин Живковић за претходну годину.


Угледни Књижевни Ствараоци