Милош Гроздановић – добитник Награде “Славиша Николин Живковић” за 2019. годину


Жири књижевне награде Славиша Николин Живковић, коју под покровитељством Града Ниша додељује Друштво књижевника и књижевних преводилаца Ниша, одлучио је да овогодишњу награду додели Милошу Гроздановићу за рукопис романа “Херцег Полански – Усмени испит из креативног писања


Милош Гроздановић награђен је за оригинални приповедачки поступак и вешто испричану причу о догађајима који су “били иницијална каписла за многа дешавања, која су одредила судбину 20. века”. Из различитих визура, посредством записа, писама, исповести и сведочења многих личности које су на било који начин биле у вези са главним актерима атентата на аустроугарског престолонаследника, аутор на свој начин разрађује класичну тезу о починиоцу убиства чистих побуда и жртви која је изазивала зло. Херцег Полански – Усмени испит из креативног писања представља успешан књижевни експеримент, у оквиру кога се у постмодернистичком кључу вешто спајају различите жанровске форме и књижевне врсте. Саопштио је жири који чине Иван Цветановић, Велимир Илић и Горан Живковић Горки.


Славишa Николин Живковић (1953-1990)

Награђени аутор, Милош Гроздановић, рођен је у Нишу 1984. године. До сада је објавио романе Yugo (2009), Узрок смрти не помињати, ни у црквеним књигама, ни у молитвама (2011) и Мали роман о Константину Великом (2013). У сарадњи са драмским писцем Небојшом Ромчевићем 2014. године уредио је збирку прича Grubb stories 2, а његове приче преведене су на бугарски језик.


Осим скретања пажње на аутора и његово дело, које је стручни жири оценио као уметнички највредније, ова књижевна награда настоји да сачува успомену на култног нишког писца чије име носи и његову заоставштину, која представља изузетан допринос српској књижевности.


Славиша Николин Живковић, звани Шака, био је рокер по вокацији, песник по опредељењу, вагабунд и клошар, светски путник без овереног пасоша, раноранилац-риболовац, зен-учитељ, радник у трећој смени, савременик Харолда Фостера, пријатељ Рајнера Фасбиндера, Де Садов лични критичар, човек који је уживо гледао Бен Белу и Јосипа Броза у блиндираној лимузини, џин у затуреном циркусу, спаринг партнер Мајка Тајсона, мајстор за полупроводнике, битник, велики стваралац и визионар.

Објавио је песме Тор за шугаву овцу (Градина, 1979. и Нишки културни центар, 2004), приче Гримасе (Видици, 1988. и Нишки културни центар, 2003), а постхумно су објављени његов роман Паликућа (Градина, 1991. и Нишки културни центар, 2004), есеји Чудни шумар (Студентски културни центар, 1991. и Нишки културни центар, 2004), те приче из заоставштине Штенад (Нишки културни центар, 2006).


Подсећамо, књижевну Награду Славиша Николин Живковић додељује Друштво књижевника и књижевних преводилаца Ниша од 2017. године под покровитељством Града Ниша и састоји се од повеље и објављене књиге добитника. Досадашњи лауреати награде су Зоран Пешић Сигма и Стана Динић Скочајић.


На овогодишњи Конкурс приспело је 65 поетских рукописа, по 15 драмских текстова и збирки прича или есеја, као и 20 романа, а у ужем избору, поред награђеног Милоша Гроздановића, нашли су се рукописи Марка Поропатића из Београда, Чедомира Врљеше из Новог Сада и рукопис Јадранке Миленковић из Ниша.


Додела награде за 2019. годину биће приређена на свечаности у Нишу до краја ове године.


Угледни књижевни ствараоци