Свечано уручење награде “Славиша Николин Живковић”


Књижевна награда Славиша Николин Живковић за 2019. годину биће уручена у уторак 10. децембра у 18 сати на пригодној свечаности у Народном позоришту у Нишу.


Награда коју, под покровитељством Града Ниша, додељује Друштво књижевника и књижевних преводилаца Ниша на конкурсу за најбољи рукопис на српском језику, ове године припала је писцу Милошу Гроздановићу из Ниша. У рукопису његовог романа Херцег Полански – Усмени испит из креативног писањастручни жири препознао је оригинални приповедачки поступак и вешто испричану причу о догађајима који су “били иницијална каписла за многа дешавања, која су одредила судбину 20. века”.


Славиша Николин Живковић (1953-1990)
Славиша Николин Живковић (1953-1990)

Награда Славиша Николин Живковић додељује се од 2017. године и њени досадашњи добитници су Зоран Пешић Сигма и Стана Динић Скочајић. Недавном одлуком Скупштине Града Ниша (од 29. октобра 2019) награда Славиша Николин Живковић уврштена је у званична признања Града Ниша. Осим интенције да се њеном доделом скрене пажња на аутора и књижевно дело које стручни жири издвоји као уметнички најуспелије, ова књижевна награда настоји да сачува успомену на култног нишког писца чије име носи и на његову заоставштину, као изузетно вредно наслеђе српске књижевности.


Улаз на свечаност поводом доделе награде за 2019. годину у Народном позоришту је слободан, а по завршетку програма награђени аутор потписиваће примерке књиге у фоајеу Позоришта. Књигу, чији је издавач Друштво књижевника и књижевних преводилаца Ниша, потражите у Делфи књижарама и преко Макарт дистрибуције од понедељка 9. децембра 2019. године.


Угледни књижевни ствараоци
Угледни књижевни ствараоци