Јелена С. Младеновић, добитница награде “Ђорђе Јовановић” Библиотеке града Београда

Чланица Председништва нашег Друштва, доц. др Јелена С. Младеновић, са Департмана за србистику Филозофског факултета у Нишу, овогодишња је добитница Награде Ђорђе Јовановић за књигу Од ђаволовог друга до тајног монаха: карневал и религија у поезији Новице Тадића (ФИЛУМ, Крагујевац, 2022).

Јелена С. Младеновић на Свечаности поводом уручења награде “Ђорђе Јовановић”

Награду Ђорђе Јовановић додељује Библиотека Ђорђе Јовановић од 1967. године за најбољу књигу у области књижевне критике и есејистике објављену између два Међународна сајма књига у Београду. Свечано уручење награде одржано је данас у 12 часова у просторијама огранка Библиотеке града Београда.

Стручни жири Награде Ђорђе Јовановић чинили су: др Ђорђе Деспић (председник жирија), др Слађана Илић и др Јана Алексић (чланице). У Образложењу жирија наведено је следеће:

На основу свих поетичких аспеката које Јелена Младеновић у својој књизи маркира и покреће, њиховог структурног и проблемског разлагања и развијања, крајњи утисак је да је наша наука добила изврсну студију о стваралаштву једног великог српског песника какав је Новица Тадић. Ослоњена на научнометодолошки плурализам и херменеутички приступ, ова монографија плени на различитим њеним плановима, од функционалне теоријске освешћености и ваљаног књижевноисторијског контекстуализовања, до убедљивих аналитичких увида и способности ка синтетичком сагледавању одабраног проблема. Без икакве сумње, студија Јелене Младеновић представља важан допринос изучавању савремене српске поезије, и биће драгоцено и незаобилазно штиво свима онима који буду желели да се упознају са опусом Новице Тадића, било као читаоци, било да га као нови проучаваоци даље истражују.

Како саопштава Департман за Србистику Филозофског факултета у Нишу, ово је, уједно, прва монографија наставника са Универзитета у Нишу, која је добила ову награду. Свакако да је и први лауреат међу члановима Друштва књижевника и књижевних преводилаца Ниша које се придружује искреним честиткама.

Извор: ГЛЕДИШТА

Угледни Књижевни Ствараоци