Конкурс за градску књижевну награду „Славиша Николин Живковић“

Друштво књижевника и књижевних преводилаца Ниша и Град Ниш у сарадњи са Нишким културним центром сваке године од 30. октобра до 30. новембра расписују Конкурс за градску књижевну награду Славиша Николин Живковић за најбољи књижевни рукопис написан на српском језику.


Славиша Николин Живковић (1953-1990)

Књижевни ствараоци из Србије и иностранства могу да конкуришу слањем необјављеног књижевног рукописа, обима књиге прозе, поезије или драме у електронској форми, путем имејл адресе Друштва:  

konkurs@drustvoknjizevnika.com

Књижевни рукопис мора да буде написан на српском језику, подразумавано на било којем од наречја језика. Документ слати искључиво у Ворд формату на ћириличном писму. Пожељно је да тај исти документ садржи и контакт податаке, биографију са фотографијом и библиографским подацима аутора.

Ова књижевна награда чува успомену на писца чије име носи и његову књижевну заоставштину, а од 2019. године одлуком Скупштине Града Ниша постаје званична градска књижевна награда. Састоји се од повеље и објављене књиге лауреата.Након претходно објављеног ширег и ужег избора рукописа, име добитника награде биће објављено 3. априла 2024. године на датум кад је рођен Славиша Николин Живковић.

Поједини делови из приспелих, а ненаграђених рукописа, предлогом жирија и уз пристанак ствараоца, могу бити објављени у књижевној периодици.

Досадашњи лауреати ове књижевне награде су Зоран Пешић Сигма, Стана Динић Скочајић, Милош Гроздановић, Драган Ј. Ристић, Вукосав Делибашић и Никола Пантић за рукопис „На путу до човека“, нови роман који ће Друштво књижевника представити до краја 2023. године на свечаности у Нишу, приликом уручења Награде Славиша Николин Живковић за претходну годину.


Угледни Књижевни Ствараоци