Фестивал нишке књижевне панораме у Дому омладине Београда

Фестивал нишке књижевне панораме ПРОПОВЕДАЊЕ ВАТРЕ, одржаће се у Дому омладине Београда, у сали Американа, у петак 24. новембра са почетком од 19 часова.


Фото: Душан Митић Цар; Дизајн: Миљан Недељковић

Програм фестивала у 19 сати отвара београдска премијера краткометражног поетског филма: Дистрофија блуз – дневник (не)обичног живота, биографска прича о младом, талентованом песнику Александру Војиновићу.

Од 19:30 сати Фестивал ће представити издања Друштва књижевника и књижевних преводилаца Ниша, током којег ће књижевни критичар др Александар Костадиновић потпредседник Друштва, говорити о књижевном издаваштву у Нишу, са посебним освртом на рад нишког књижевног часописа ГРАДИНА, који баштини традицију од 1900. године.  

Од 20 сати на програму је краткометражни филм о међународној 32. Књижевној колонији Сићево, а одмах након тога уз учешће Звонка Карановића, једног од најзначајнијих савремених српских књижевних стваралаца, биће приређена ретроспектива три деценије ове угледне књижевне манифестивације и разговор о књижевној награди Рамонда сербика, која се додељује за свеукупан допринос српској књижевности и култури.

Ове године навршава се седамдесет година од изласка првог броја нишког књижевног часописа ГЛЕДИШТА, као и пуних седам деценија рада Друштва књижевника и књижевних преводилаца Ниша. Овим поводом, са почетком у 21 сат, др Иван Цветановић говориће о нишком књижевном животу од Физизма до Награде Славиша Николин Живковић.

У великој завршници првог Фестивала нишке књижевне панораме, песник Далибор Поповић Поп, председник Друштва, говори поезију Бранка Миљковића, а пијаниста Дејан Илијић, композитор састава EYOT и гитариста Жељко Љубић Пити, оснивач групе ГОРИБОР, премијерно од 21:30 часова изводе програм ауторске музике ПРОПОВЕДАЊЕ ВАТРЕ.

Модератор Фестивала је познати новинар и телевизијски стваралац Драган Гане Виденовић.

Програму у Дому омладине ће присуствовати чланови породице песника Бранка Миљковића, а на малој изложби књига, познати писци Бранислав Јанковић и Огњен Авлијаш ће потписивати примерке својих књига.

Улаз на фестивал се не наплаћује, али организатори моле све госте да уместо куповине карте пошаљу макар по једну поруку 8 на 2407 Банци доброчинства или на хуманитарни број по слободном избору.


Угледни Књижевни Ствараоци