Ужи избор за градску књижевну награду Славиша Николин Живковић

Славиша Николин Живковић рођен је на данашњи дан, 3. априла 1953. године у Нишу. Име овог култног нишког писца носи градска књижевна награда која се додељује за најбољи рукопис необјављене књиге, написан на српском језику.


Славиша Николин Живковић (1953-1990)

Славиша Николин Живковић, звани Шака, био је рокер по вокацији, песник по опредељењу, вагабунд и клошар, светски путник без овереног пасоша, раноранилац-риболовац, зен-учитељ, радник у трећој смени, савременик Харолда Фостера, пријатељ Рајнера Фасбиндера, Де Садов лични критичар, човек који је уживо гледао Бен Белу и Јосипа Броза у блиндираној лимузини, џин у затуреном циркусу, спаринг партнер Мајка Тајсона, мајстор за полупроводнике, битник, велики стваралац и визионар.Градоначелница Ниша Драгана Сотировски на предлог Друштва књижевника и књижевних преводилаца Ниша именовала је жири за доделу Награде „Славиша Николин Живковић” у саставу проф. др Иван Цветановић, проф. др Велимир Илић и Горан Живковић Горки.


Након објављених резултата ширег избора са десет рукописа, жири књижевне награде је у ужи избор за најбољи рукопис уврстио пет дела.


У конкуренцији за књижевну награду Славиша Николин Живковић по азбучном реду увршћени су рукописи: Нити Загоркиног предива Јелене Кујунџић из Шапца, Химне са осматрачнице Љиљане Марковић из Ниша, Марфијево дошаптавање Драгана Ј. Ристића из Ниша, Две или три ствари које знам о њој Срђана Стојиљковића из Ниша и рукопис Југа Фрање Франчића са Истре.

саопштење Жирија књижевне награде “Славиша Николин Живковић”


Награда „Славиша Николин Живковић” додељује се од 2016. године. На Скупштини Града Ниша одржаној октобра 2019. године донета је Одлука да ова награда буде званично градско признање Града Ниша. Награду додељују Град Ниш и Друштво књижевника и књижевних преводилаца Ниша.


Награда се састоји од повеље и објављене књиге добитника, а његово име се обзнањује на дан Славишиног рођења 3. априла, након јавног међународног конкурса који се расписује сваке године од 30. октобра до 30. новембра. Термин свечаног уручења Награде у Народном позоришту у Нишу заказује Нишки културни центар по објављивању имена лауреата.Угледни књижевни ствараоци