Српски академик Горан Петровић лауреат награде „Рамонда сербика“

Награда Рамонда сербика за вишегодишње стваралаштво којe је оставило посебан печат у историји савремене књижевности додељује се српском писцу и академику Горану Петровићу.Свечаност поводом уручења награде биће уприличена у живописним пределима Сићевачке клисуре на отварању 31. међународне Књижевне колоније Сићево, која се одржава од 13. до 18. септембра 2022. године под покровитељством Министарства културе и информисања Републике Србије и Града Ниша.

Од ове године у сазиву Савета Колоније Сићево су Владимир Пиштало, Звонко Карановић, Гордана Митић Живковић, Марко Крстић и Томислав Костић, као и Горан Станковић и Милена Мишић Филиповић испред Нишког културног центра, градске установе културе која је организатор Колоније.

На првој седници Савета именован је трочлани жири за доделу награде Рамонда сербика у којем су поред Љубивоја Ршумовића, прошлогодишњег лауреата и Дејан Стојиљковић и Далибор Поповић Поп.  

У образложењу овогодишњи жири наводи: „Академик Горан Петровић спада у ред наших најбољих савремених писаца, његов опус представља један од најзначајнијих доприноса савременој домаћој прози. Писац модерног сензибилитета, изванредног стила и живог језика, награђиван, читан и превођен на више од четрдесет светских језика, Петровић је аутор бар два класика савремене српске књижевности, а то су романи „Опсада цркве Светог Спаса“ и „Ситничарница код срећне руке“ као и низа изванредних прозних остварења.“

Међународна Књижевна колонија Сићево је најстарија таква књижевна манифестацијa у овом делу Европе. Њен оснивач је др Михајло Игњатовић, некадашњи нишки писац и књижевни преводилац, а утемељивачи Културно просветна заједница и Друштво књижевника Ниша. Колонија се од 1991. одржава сваке године половином септембра у Сићеву.


Друштво Угледних Стваралаца