Награда “Рамонда сербика” српском писцу Зорану Живковићу

Српски и светски писац, есејиста, преводилац, издавач, уредник, сценариста и професор др Зоран Живковић лауреат награде Рамонда сербика за 2023. годину.

Зоран Живковић, лауреат награде РАМОНДА СЕРБИКА

Награда Рамонда сербика за вишегодишње стваралаштво којe је оставило посебан печат у историји савремене књижевности додељује се српском писцу Зорану Живковићу. Ове године награда се додељује по 28. пут.

Свечаност поводом уручења награде биће уприличена у живописним пределима Сићевачке клисуре на отварању 32. међународне Књижевне колоније Сићево, која се одржава од 12. до 17. септембра 2023. године под покровитељством Града Ниша и Министарства културе Републике Србије, а у организацији Нишког културног центра.

Програмски савет колоније именовао је трочлани жири за доделу награде Рамонда сербика у којем су поред Горана Петровића, прошлогодишњег лауреата и Дејан Стојиљковић и проф. др Дејан Милутиновић.

„Једногласном одлуком жирија Књижевне колоније Сићево, награда „Рамонда сербика“ за 2023. годину за целокупно књижевно-научно стваралаштво и допринос српској култури додељује се писцу, есејисти, преводиоцу, издавачу, уреднику, сценаристи, професору др Зорану Живковићу.

Бавећи се (научном) фантастиком, Живковић остварује монументални опус, чија се свеобухватност огледа како у литератури (књижевно стваралаштво, истраживачки и уреднички рад, превођење), тако и у другим медијима (филм и телевизија). Зоран Живковић је поставио не само темеље СФ-а у српској култури, већ и створио дела која данас спадају у класике овог жанра светске књижевности. О томе најбоље говори чињеница да је објављено 117 страних издања његових књига, на двадесет језика, што га сврстава у категорију наших најпревођенијих живих писаца.“

У образложењу овогодишњи жири између осталог наводи

Међународна Књижевна колонија Сићево је најстарија таква књижевна манифестацијa у овом делу Европе. Њен оснивач је др Михајло Игњатовић, некадашњи нишки писац и књижевни преводилац, а утемељивачи Културно просветна заједница и Друштво књижевника Ниша. Колонија се од 1991. одржава сваке године половином септембра у селу Сићеву у близини Ниша.Улгедни Књижевни Ствараоци