СЛАВИША НИКОЛИН ЖИВКОВИЋ – Нишка градска књижевна награда ствараоцу из Београда

Славиша Николин Живковић (1953-1990)

Проф. др Иван Цветановић, доц. др Велимир Илић и песник Горан Живковић Горки, чланови жирија за доделу градске књижевне награде Славиша Николин Живковић, донели су одлуку да прогласе рукопис романа На путу до човека Николе Пантића из Београда, за најбољи необјављени књижевни рукопис написан на српском језику.

Образложење жирија: На путу до човека - Оригинална и ефектно испричана прича

Пут до Замјатинове "најсрећније аритметичке средине", до које се стизало строгим управљањем свим аспектима живота људи, прецизним прописивањем и распоредом свих дневних активности, одређивањем уметности која се сме конзумирати, не би ли се спречила било каква могућност "нарушавања једнакости" оригиналношћу, сто година касније прелази се технолошки далеко напреднијим решењима. О неконтролисаном развоју вештачке интелигенције, модификацијама људског ума и тела и реалним последицама до којих такав развој може довести, пише Никола Пантић, аутор награђеног рукописа На путу до човека. 

Захваљујући путу који је савремена цивилизација већ прешла, јунаке Пантићевог романа од Депоа Центара Лепоте и Мишићне Надоградње, Регулатора Емоција и Расположења, брзог скенирања мисли и одбацивања штетних образаца, те врло успешног превенирања нежељених менталних стања, дели само један додир имплант уређаја на десној надлактици и једноставан избор потребне опције. „Нико ти други неће помоћи и ти никоме нећеш помоћи“ јер је у Новој стварности глобална друштвена мрежа једина породица и најбољи пријатељ, баш она омогућује да се "живи овде и да се живи вечно". У одређеном тренутку треба само активирати прописану апликацију и једним кликом редуковати тугу, обавити исцељујући разговор са најбољим пријатељем или пронаћи сексуалног партнера. Заробљени у вечном циклусу задовољство-бол-задовољство, људи Нове стварности растерећени су и бриге о телесном здрављу јер ће их предусретљиви Орган-ботови у сваком тренутку љубазно услужити. Једини услов је поштовање препорука и рокова, недовођење у сумњу, одговорност и послушност. Тиме се ефикасно спречавају одступања из оквира референтних вредности. 

На тематском и идејном плану оригиналну и ефектно испричану причу иновативним стилским решењима и поступком насталим реактуализовањем жанра антиутопије, аутор уобличава питањима главног јунака, насталим у вези са мислима које апликације ипак нису успеле да уклоне, назначујући тако прави пут и остављајући наду да се и он може прећи. У тренутку док чека на потврду успешности интервенције испаљивања нове дозе кроз полупропустљиву мембрану на десној слепоочници, сажету у поруци "Ваш ментални статус је у апсолутном балансу", не би ли одмах затим и добио дозволу за коришћење одабраног пункта за Телепорт, главни јунак слуша поздрављања избалансираних индивидуа и размишља о питањима која цепају спојеве савршене конструкције: Да ли бисмо почели да постојимо када би се потрошиле залихе Депо Центара? Да ли би скок у непрегледну даљину, са великог зида до чијег врха не иду стаклени телепортери био скок ка путу до Новог човека? До напуштања лажног живота и спознаје друге стране. Иза зида.

Никола Пантић, стваралац из Београда. Рођен 1994. године у Ћуприји. По завршетку Медицинског факултета у Београду, радио у Ковид Болници Батајница, а потом и Центру за нуклеарну медицину Клиничког Центра Србије где је тренутно на другој години специјализације из нуклеарне медицине. До сада објавио неколико кратких прича у периодици. Члан је Удружења лекара писаца Видар. На путу до човека је његов први роман.


У ширем избору за награду, након затварања конкурса 2022. године, нашло се десет аутора прозе, поезије, од око стотину у конкуренцији. Име лауреата Друштво традиционално саопштава 3. априла на дан рођења Славише Николин Живковића, култног нишког писца по којем награда носи име. Свечаност поводом уручења награде и представљања награђеног рукописа, тада у облику нове књиге, биће уприличена пре отварања овогодишњег конкурса који се расписује сваке године 30. октобра и траје до 30. новембра.

Градску књижевну награду Славиша Николин Живковић додељују Град Ниш и Друштво књижевника и књижевних преводилаца Ниша у сарадњи са Нишким културним центром. Награда се додељује за најбољи необјављени књижевни рукопис написан на српском језику, а састоји се од повеље и објављивања књиге лауреата.Угледни Књижевни Ствараоцо