Нишка градска књижевна награда ствараоцу из Никшића

Славиша Николин Живковић (1953-1990)

Жири за доделу градске књижевне награде Славиша Николин Живковић, у саставу проф. др Иван Цветановић, проф. др Велимир Илић и Горан Живковић, донео је једногласну одлуку да награди рукопис романа Повратак из пакла Вукосава Делибашића из Никшића.

Образложење Жирија: Из неутралне перспективе трећег лица аутор награђеног рукописа приказује слику једне људске судбине у контексту послератног доба и голооточког страдања, сугестивним приповедањем о преживљеним траумама и суочавању са последицама при покушајима повратка у "ново боље друштво".

Усмеравајући пажњу на најинтимније породичне односе, "пречешљавањем огољене прошлости" у форми дијалошког приповедања, које поприма исповедни карактер, најпре се приказује поновно успостављање супружничког поверења, не би ли се, посредством лајтмотива брачне оданости, части, савести и људског  достојанства са једне, као и превртљивости и издаје са друге стране, расветлила и тема апсурдизма једног времена и идеологије са свим суровим механизмима промене мишљења и идеала, како у голооточком заточеништву, тако и у условима формалне слободе свакодневног живота, коју нарушавају непрестани притисци, уцене и остали облици психолошке тортуре. 

Проверен метод ресоциализације и, више од тога, традиционалнo исцељујући ефекат приче и причања, "пречешљавањем", суочавањем са траумама и покушајима разрешења конфликата на темељима и у оквирима здравих породичних односа, издвајају се као основне тематске окоснице рукописа Делибашићевог романа, који се међу одређеним бројем веома квалитетних рукописа издвојио управо тим суптилним начином укрштања интимног и дубоко личног са суровом реалношћу, традиционалним, али ефектним и стилски изузетно вештим приповедањем.

Вукосав Делибашић рођен 1947. године у Трепчи у Црној Гори, школовао се у Никшићу и на Цетињу, a радни век провео на пословима у никшићкој болници. До сада је објавио неколико стручних радова, књигу поезије и роман. Живи у Никшићу.

Роман Повратак из пакла је његова трећа књига.

У ширем избору за награду, након расписаног конкурса 2021. године, нашло се петнаест аутора прозе, поезије и драма, од укупно сто седамнаест у конкуренцији. Име лауреата Друштво традиционално саопштава 3. априла на дан рођења култног нишког писца по којем награда носи име. А конкурс за награду расписује се сваке године од 30. октобра до 30. новембра.

Градску књижевну награду Славиша Николин Живковић додељују Град Ниш и Друштво књижевника и књижевних преводилаца Ниша у сарадњи са Нишким културним центром. Награда се додељује за најбољи необјављени књижевни рукопис написан на српском језику, а састоји се од повеље и објављивања књиге лауреатаУгледни књижевни ствараоци