Zoran Pešić Sigma dobitnik Nagrade Srpskog književnog društva


Članu našeg Društva Zoranu Pešiću Sigmi jednoglasnom odlukom žirija dodeljena književna Nagrada “Biljana Jovanović” za knjigu Biće sve u redu.


Zoran Pešić Sigma

Prenosimo saopštenje Srpskog književnog društva:


Izdanje grafičkog društva
Medivest KT

Na poslednjoj sednici Žirija održanoj 20. aprila 2019. godine u Beogradu, u prostorijama Srpskog književnog društva, doneta je jednoglasna odluka da se književna nagrada „Biljana Jovanović“ za 2018. godinu dodeli književniku iz Niša Zoranu Pešiću Sigmi (1960) za knjigu Biće sve u redu (Medivest KT, Niš).


Intimni i jednostavni, i lični i kolektivni stihovi između mladosti i starosti, neba i zemlje, diskretnog Zorana Pešića Sigme dati su bez ukrasa, preterivanja i prikrivanja, poput srednjovekovnog odnosa prema Životu i Smrti… Čitajući ove stihove, prolazimo kroz naše živote dok lupimo dlanom o dlan, i gde će onda biti sve te važne stvari (gde je, uostalom, sada Hanibal, a gde Cezar?)… Reč je o pesmama  duboke nostalgije, poeziji o prolaznosti i „zloj“ sudbini Čoveka, koji je toga uvek svestan, a zna da mora da ustane i nastavi život.


Biljana Jovanović (1953-1996)

Dakle, ako je Biljana Jovanović bila deo družine ranjivih, pobunjenih devojčica iz sedamdesetih godina, za koje je svet bio užasno mesto i koje su, pune gađenja, pisale o tom i takvom svetu, onda je poezija Zorana Pešića Sigme poezija dečaka koji je ove devojčice nesumnjivo razumeo.

U Beogradu, 20. aprila 2019.

Žiri u sastavu: Vladislava Vojnović, Slađana Ilić, Aleksandar Kostadinović, Đorđe Pisarev i Dragana V. Todoreskov (predsednica).

Ugledni književni stvaraoci