Зоран Пешић Сигма добитник Награде Српског књижевног друштва

Члану нашег Друштва Зорану Пешићу Сигми једногласном одлуком жирија додељена књижевна Награда “Биљана Јовановић” за књигу Биће све у реду.

Зоран Пешић Сигма

Преносимо саопштење Српског књижевног друштва:

Издање графичког друштва
Medivest KT

На последњој седници Жирија одржаној 20. априла 2019. године у Београду, у просторијама Српског књижевног друштва, донета је једногласна одлука да се књижевна награда „Биљана Јовановић“ за 2018. годину додели књижевнику из Ниша Зорану Пешићу Сигми (1960) за књигу Биће све у реду (Medivest KT, Ниш).

Интимни и једноставни, и лични и колективни стихови између младости и старости, неба и земље, дискретног Зорана Пешића Сигме дати су без украса, претеривања и прикривања, попут средњовековног односа према Животу и Смрти… Читајући ове стихове, пролазимо кроз наше животе док лупимо дланом о длан, и где ће онда бити све те важне ствари (где је, уосталом, сада Ханибал, а где Цезар?)… Реч је о песмама  дубоке носталгије, поезији о пролазности и „злој“ судбини Човека, који је тога увек свестан, а зна да мора да устане и настави живот.

Биљана Јовановић (1953-1996)

Дакле, ако је Биљана Јовановић била део дружине рањивих, побуњених девојчица из седамдесетих година, за које је свет био ужасно место и које су, пуне гађења, писале о том и таквом свету, онда је поезија Зорана Пешића Сигме поезија дечака који је ове девојчице несумњиво разумео.

У Београду, 20. априла 2019.

Жири у саставу: Владислава Војновић, Слађана Илић, Александар Костадиновић, Ђорђе Писарев и Драгана В. Тодоресков (председница).

Угледни књижевни ствараоци