Završen konkurs književne Nagrade “Slaviša Nikolin Živković”


Obaveštavamo čitaoce, književne stvaraoce, učesnike konkursa i sva sredstva javnog informisanja da je ovogodišnji konkurs za književnu Nagradu “Slaviša Nikolin Živković” zatvoren.Od otvaranja konkursa, 3. aprila, do zatvaranja, 3. maja, odazvalo se nešto više od 100 književnih stvaralaca iz preko 50 gradova. Zahvaljujemo se svima na ukazanom poverenju.


Slaviša Nikolin Živković (1953-1990)

Slaviša Nikolin Živković, zvani Šaka, bio je roker po vokaciji, pesnik po opredeljenju, vagabund i klošar, svetski putnik bez overenog pasoša, ranoranilac-ribolovac, zen-učitelj, radnik u trećoj smeni, savremenik Harolda Fostera, prijatelj Rajnera Fasbindera, De Sadov lični kritičar, čovek koji je uživo gledao Ben Belu i Josipa Broza u blindiranoj limuzini, džin u zaturenom cirkusu, sparing partner Majka Tajsona, majstor za poluprovodnike, bitnik, veliki stvaralac i vizionar.


Na Konkurs je prispelo 65 poetskih rukopisa, po 15 dramskih tekstova i zbirki priča ili eseja, kao i 20 romana. Podsećamo, nakon prethodno objavljenog užeg izbora učesnika na konkursu, ime dobitnika nagrade objavljujemo 8. septembra na Dan našeg Društva.


Osim skretanja pažnje na autora i njegovo delo, koje će stručni žiri oceniti kao umetnički najvrednije, ova književna nagrada nastoji da sačuva uspomenu na pisca čije ime nosi i njegovu zaostavštinu, koja predstavlja izuzetan doprinos niškoj i srpskoj književnosti.


Ugledni književni stvaraoci

Tweet 23
fb-share-icon20