Otvoren Konkurs za Nagradu “Slaviša Nikolin Živković”


Društvo književnika i književnih prevodilaca Niša raspisuje konkurs za književnu nagradu „Slaviša Nikolin Živković“ za neobjavljeno pesničko, prozno ili dramsko delo napisano na srpskom jeziku.


Slaviša Nikolin Živković (1953-1990)


Slaviša Nikolin Živković, zvani Šaka, bio je roker po vokaciji, pesnik po opredeljenju, vagabund i klošar, svetski putnik bez overenog pasoša, ranoranilac-ribolovac, zen-učitelj, radnik u trećoj smeni, savremenik Harolda Fostera, prijatelj Rajnera Fasbindera, De Sadov lični kritičar, čovek koji je uživo gledao Ben Belu i Josipa Broza u blindiranoj limuzini, džin u zaturenom cirkusu, sparing partner Majka Tajsona, majstor za poluprovodnike, bitnik, veliki stvaralac i vizionar.


Konkurs književne nagrade „Slaviša Nikolin Živković“ raspisuje se 3. aprila na dan njegovog rođenja i otvoren je 30 dana, zaključno do ponoći 3. maja 2019. godine. Zainteresovani stvaraoci mogu konkurisati slanjem neobjavljene knjige u elektronskoj formi na adresu Društva:

konkurs@drustvoknjizevnika.com


Nakon prethodno objavljenog užeg izbora učesnika na konkursu, ime dobitnika nagrade objavljuje se 8. septembra na Dan Društva književnika i književnih prevodilaca Niša. Svečano uručenje nagrade se naknadno zakazuje. Nagrada se sastoji od povelje i objavljene knjige dobitnika, a dodeljuje se pod pokroviteljstvom Grada Niša.


Osim skretanja pažnje na autora i njegovo delo, koje će stručni žiri oceniti kao umetnički najvrednije, ova književna nagrada nastoji da sačuva uspomenu na pisca čije ime nosi i njegovu zaostavštinu, koja predstavlja izuzetan doprinos niškoj i srpskoj književnosti.


Ugledni književni stvaraoci