Ugledni književni stvaraoci

Društvo književnika Niša osnovano je 1952. godine po odobrenju tadašnjeg Odeljenja unutrašnjih poslova, a prema podnetoj prijavi za osnivanje koju su potpisali sledećim redosledom: Milentije Stojiljković, Danica Čemerikić, Slavko Miloradović, Đorđe Popović, Veljko Vidaković, Nikola Meljanicki, Radomir Milojković, Milojko Milojković, Miodrag Riznić i Živojin Lekić.

Za prvog predsednika Društva izabran je Velimir Živojinović Masuka

Massuka

Sekretar tadašnjeg Narodnog odbora sreza, pesnik Velizar Pešić, pomogao je da Društvo ubrzo dobije prostoriju u zgradi Opštine Niš za redakciju novog književnog časopisa  „Gledišta“, čiji se prvi broj pojavio 1. oktobra 1953. godine.

Od osnivanja do danas, uprkos administrativnim zastojima, Društvo izvorno čine samo ugledni pisci i prevodioci koji žive ili su rođeni u Nišu.

Društvo okuplja reprezentativne književnike i književne prevodioce iz Niša i zastupa njihove stvaralačke i esnafske interese.

Članovi Društva učestvuju u radu programskog saveta Književne kolonije Sićevo, u žirijima književnih nagrada, organizovanju i vođenju radionica i književnih večeri.

Dosadašnji predsednici Društva:

• Velimir Kostov
  • Zvonko Karanović
  • Nikola Todorović
  • Zoran Pešić Sigma
  • Ivan Cvetanović
  • Dragan J. Ristić
  • Velibor Petković

Društvo dodeljuje godišnju književnu Nagradu “Slaviša Nikolin Živković” pod pokroviteljstvom Grada Niša.

Slaviša Nikolin Živković

Od 18. februara 2019. godine predsednik Društva književnika i književnih prevodilaca Niša je pesnik Dalibor Popović Pop.

Ugledni književni stvaraoci