Десет рукописа у конкуренцији за награду „Славиша Николин Живковић“

Славиша Николин Живковић (1953-1990)

Жири за доделу књижевне награде Славиша Николин Живковић у саставу проф. др Иван Цветановић, проф. др Велимир Илић и Горан Живковић Горки, донео је одлуку да у шири избор, за најбољи необјављени књижевни рукопис написан на српском језику, уврсти десеторо стваралаца.

„Distorsio a cappella“ Јелена Калајџија из Бијељине, „Из шкриње“ Јасна Јеремић из Младеновца, „Хероји са бувљака“ Тања Ђорђевић из Великог Градишта, из Београда „Монтажа анонимних дојава“ Љиљана Ђурђевић Стојковић, „На путу до човека“ Никола Пантић, „Ти и ја“ Павле Лазић, „Шредингерови акорди“ Милош Живановић и из Ниша „Наталија с оне стране мејлова“ Јадранка Миленковић, „Две иконе“ Драган Маринковић, „Како кентаури носе панталоне“ Ненад Костић.

Након претходно објављеног ужег избора рукописа, име добитника награде биће објављено 3. априла 2023. године на датум кад је рођен Славиша Николин Живковић.

Ова књижевна награда чува успомену на писца чије име носи и његову заоставштину, а од 2019. године одлуком Скупштине Града Ниша постаје званична градска књижевна награда.  Састоји се од повеље и објављене књиге лауреата.

Досадашњи лауреати књижевне награде Славиша Николин Живковић су Зоран Пешић Сигма, Стана Динић Скочајић, Милош Гроздановић, Драган Ј. Ристић и Вукосав Делибашић.

Поједини делови из приспелих, а ненаграђених рукописа, предлогом жирија и уз пристанак ствараоца, могу бити објављени у књижевној периодици. Жири упућује посебну похвалу свим ствараоцима драмских текстова који су се јавили на конкурс, а у знак подршке Друштво најављује оснивање нове књижевне едиције која ће неговати драму.


ПОГЛЕДАЈТЕ ЈОШ:


Угледни Књижевни Ствараци